HighlightsFeature filmsTelevisionTitle designBackstage

Grandmono / Caro Emerald

Terug naar Title design
 • Regisseur
  Donald Roos, Dennis Kleyn
 • Release
  2011 - 2017
 • Producent
  Grandmono
 • Graphic design & art direction
  Donald Roos
 • Visual effects supervisor
  Dennis Kleyn
 • Motion graphic artist
  Roel Meijering

De samenwerking tussen Grandmono en Planet X startte in 2011. Eerder dat jaar brak Grandmono record na record met het album Grandmono Presents: Caro Emerald — Deleted Scenes From The Cutting Room Floor. Een project van producer/songwriters David Schreurs, Vincent Degiorgio, Jan van Wieringen en de Amsterdamse zangeres Caroline van der Leeuw. Na de hits ‘A Night Like This’ and ‘Back It Up’, was het de beurt aan ‘That Man’ om een eigen videoclip te krijgen.

Na de ‘That Man’ video volgde het onwerp van diverse achtergrondprojecties voor Caro’s internationale shows. In 2017 vroeg Grandmono ons opnieuw een videoclip te maken voor ‘The Ghost of You’ van de LP ‘Emerald Island’.

The Ghost of You (2017)

De EP Emerald Island bestond uit zes nieuwe nummers waaronder ‘The Ghost of You’. Het nummer is een donkere tango, waarin Caro zingt over de man die enkel als geest aanwezig is.

Een extra uitdaging bij de videoclip was dat Caro op dat moment hoogzwanger was. Beperkingen maken creatief en we besloten haar alleen als portret te filmen en juist de omgeving te laten bewegen.

Als inspiratiebron namen we de vroege film en fotografie. Door de lange sluitertijden moesten modellen vaak minutenlang stilzitten. Als gevolg daarvan vervreemde hun blik, wat de portretten een spookachtig karakter gaf. Vervolgens ontwierpen we een aantal kamers in Victoriaanse stijl die doen denken aan vroege filmdecors. De camera dwaalt door de kamers en komt steeds bij een portret van Caro terecht. Via het portret van Caro, gaan we steeds een nieuwe kamer in. Om dit kijkdoos-gevoel te benadrukken, creëerde motion graphic designer Roel Meijering een wereld die 3D oogt, maar waarbij alleen 2D elementen zijn gebruikt.

The Emerald Island Tour (2017)

Royal Albert Hall, foto Jason Ng

In 2017 kwam de EP Emerald Island uit. Hier sloeg Caro het pad van de Exotica musiek in. Raphael Bartels ontwierp het artwork, dat wij vervolgens gebruikten als basis om een hele nieuwe serie achtergrondprojecties te ontwerpen en te animeren. Op basis van deze animaties ontwikkelden we ook een teaser die gebruikt werd op social media om bekendheid aan de nieuwe tour te geven.

Reel van alle achtergrondprojecties

Tour Visuals (2012-2015)

Om de shows van Caro Emerald extra dynamisch te maken, vroeg Grandmono ons om animaties te ontwikkelen die tijdens het optreden konden worden geprojecteerd. De ontwerpen baseerden we op de stijl die we voor de That Man videoclip hadden ontwikkeld en ook op het artwork dat Daniël Maarleveld ontworpen had. We maakten een library van korte loopbare animaties, waarmee de lichttechnici zelf tijdens het optreden konden mixen. Per nieuwe show pasten we de animaties aan de nieuwe schermopstelling aan. Soms was het een groot scherm, een andere keer meerdere staande schermen.

That Man (2011)

David Scheurs had een duidelijk idee voor de videoclip ‘That Man’: een clip die geheel bestaat uit referenties naar titelsequenties uit de jaren ’50 en ’60. Regisseur Maikel van der Laken en Will Productions vroegen Planet X om te helpen bij de realisatie.

Caro raakt in de clip verdwaald in een grafische wereld met een vintage look en feel, op zoek naar 'That Man'. Maikel had een uitgebreid storyboard van het verhaal gecombineerd met referentiemateriaal uit met name titelsequenties.

Deze clip zou ook het begin zijn van de samenwerking tussen typograaf/art director Donald Roos en Planet X (inmiddels is deze samenwerking uitgegroeid tot de tak Planet X Title Design). 

Voor de realisatie deden we uitgebreide research naar titelsequenties. De talloze originele ontwerpen uit de jaren '50 en '60, van met name van Saul Bass, hebben we weten te vertalen naar een consistente vorm voor 'That Man'. Zo werd de clip uiteindelijk ook een stille ode aan het werk van Saul Bass, met overal kleine als grote referenties. Inmiddels is de clip op YouTube meer dan 5.000.000 keer bekeken.

The Ghost of You — Styleframe

The Ghost of You — Animatic

The Ghost of You — Inspiratie

Foto credits onbekend